Matkailuautolla Pohjois-Norjaan
Roadtrip

Moni suomalainen on tänä kesänä suunnannut Norjaan. Jos ei itse ole ennättänyt vielä tutkailemaan noita naapurimaan jylhiä vuonoja on ainakin kuullut ystävien ja tuttavien kertovan tarinoita serpentiiniteistä, turisteja viihdyttävistä valaista, jyhkeästä vuoristosta ja rentoa elämäntyyliä viettävistä pellavapäisistä surffareista.

Kauniiden maisemien inspiroimana kohti Pohjois-Norjaa suuntasi myös Juusolan pariskunta. Kempeleestä matka taittui ensin kohti Kilpisjärveä. Seitsemän ensimmäisen ajotunnin jälkeen pariskunta vietti yön Kilpisjärven rannalla mahtavan Saana-tunturin juurella.

Kilpisjärven matkailusivusto kuvaa tuota ikonista tunturia ”Saamen kansan pyhäksi tunturiksi, joka kohoaa 1 029 metrin korkeuteen”. Samainen matkailusivusto vinkkaa, että Saanan huipulle nousuun kannattaa varata ainakin vähintään kaksi tuntia (www.kilpisjarvi.org).  Ei siis ihan mahdoton tehtävä, vaikka ensi vilkaisulta voisi luulla, että Saanalle kipuaminen vaatisi suuria lihasvoimia ja lukuisia tunteja.



Kilpisjärven rannalla

Kilpisjärveä voidaan pitää porttina Pohjois-Norjaan, sillä moni ylittää Norjan rajan juuri Kilpisjärveltä. ”Maisema muuttuu maagiseksi lähes heti rajanylityksen jälkeen”, kertovat Juusolat.

Kilpisjärveltä pariskunta suuntasi kohti upean kaunista Senjan saarta. Mikäli on seurannut Facebookin ryhmää ”Suuntana Pohjois-Norja” ei ole voinut välttyä toinen toistaan kauniimmista otoksista. Senja, Lyngen, Lofootit vilahtavat Facebookin päivityksissä. Ei ihme, että kauniiden totuudenmukaisten ja reaaliaikaisten kuvien myötä aktiiviset Facebook-päivittäjät ammentavat inspiraatiota kanssaihmisille.


Segla-vuoren profiili, Senja-saari

Pariskunnan ensimmäinen pysähdys Senjalla oli saaren pohjoisosassa Fjordgårdissa. Uljaan Segla-vuoren ”huiputus” käy urheilusuorituksesta, mutta näkymät ovat todella sen arvoisia! Yöpymispaikaksi löytyi Skalandista todella siisti pieni camping-alue, joka sijaitsee kätevästi Husfjellet-vuorelle johtavan patikointireitin lähtöpisteen vieressä. Husfjelletille kapuamisen jälkeen matka jatkui edelleen Pohjois-Norjan saariryhmälle Lofooteille, jossa vierähti kaksi yötä kuvankaunista luontoa kokien.


Näkymä Tjeldbergtindin huipulta, Svolværin kaupungin kupeesta.


Tjeldbergtind, maisemat kuin Hobittien maassa.

Viimeinen etappi Norjan puolella oli Skibotn Lyngenin vuonon rannalla. Harvemmin saa aamiaispöydästä käsin nauttia niin upeista maisemista, ja löytyipä Skibotnin alueelta myös todella kiva maastopyöräilyreittikin.  



Skibotn Lyngen-vuonon rannalla.


Pyörät kulkivat kätevästi matkassa.

Vajaan viikon Pohjois-Norjan roadtripin päätteeksi pariskunta päätti pysähtyä vielä yhdeksi yöksi Muonion kupeessa sijaitsevaan Hotelli Jerikseen ja sen saunamaailmaan - Arctic Sauna Worldiin. Jerisjärven rannalla Keimiötunturin kupeessa Pallas-Ylläs kansallispuiston vieressä sijaitseva arktinen kylpylä on piilossa oleva helmi, rentoutumisen tyyssija. Sen neljä saunaa, rentoutumistila ja laiturialue vesistöineen antavat meditaatioon sekä henkiseen ja fyysiseen puhdistumiseen optimaaliset olosuhteet.

”Reissu oli kaikin puolin onnistunut, mutta ensi kerralla varaamme ehdottomasti enemmän aikaa, sillä perillä Norjassa olisi voinut viettää helposti parisen viikkoa. Viimeinen yö Jeriksellä oli mukava bonus matkan päätteeksi”, toteavat Juusolat.

Kuvat: Virpi Juusola

Rantaviivaa ja vesileikkejä caravan- ja camping -alueilla
SFC Kuninkaanlähde ja Emolahti Camping-Beach